ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΣΑΣ: ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗ Φ.Θ.Ν.

Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (Φ.Θ.Ν.) συνιστά μια απειλητική για τη ζωή νόσο, που προσβάλει εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως, η οποία όμως μπορεί να προληφθεί. Η Φ.Θ.Ν. διακρίνεται στην Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση (η δημιουργία ενός θρόμβου αίματος σε κάποια εσωτερική φλέβα, συνήθως του ποδιού) και στην Πνευμονική Εμβολή, (η απόσπαση ενός θρόμβου από μια φλέβα και η μεταφορά του σε μια αρτηρία στους πνεύμονες). Η Πνευμονική Εμβολή συχνά είναι θανάσιμη. Έως και 60% των περιπτώσεων με Φ.Θ.Ν. προκύπτουν κατά τη διάρκεια ή μετά τη νοσηλεία, γεγονός που ανάγει τη νόσο σε πρωταρχική αιτία ενδονοσοκομειακού θανάτου που μπορεί να προληφθεί.

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της Φ.Θ.Ν. Η εκτίμηση θρομβοεμβολικού κινδύνου ,όταν διενεργείται από το γιατρό, μπορεί να υποδείξει το επίπεδο κινδύνου και ως εκ τούτου, να οδηγήσει στα σωστά προληπτικά μέτρα.

Όλοι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν αν διατρέχουν τον κίνδυνο ανάπτυξης Φ.Θ.Ν.. Πάρτε τον έλεγχο της υγείας σας και μειώστε εγκαίρως τον κίνδυνο.

Γνωρίστε τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της Φ.Θ.Ν.. Μιλήστε ανοιχτά και εγκαίρως με το γιατρό σας για αυτούς τους παράγοντες, που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Νοσηλεία στο νοσοκομείο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα
Εγχείρηση (κυρίως επεμβάσεις σε ισχίο, γόνατο ή επεμβάσεις σχετικές με καρκίνο)
Ακινησία για μεγάλα χρονικά διαστήματα (πχ. εξαιτίας κατάκλισης ή ταξιδιού μακράς διάρκειας)

ΜΕΤΡΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Ηλικία > 60 ετών
Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης
Καρκίνος / χημειοθεραπεία
Χρήση φαρμακευτικής αγωγής με βάση τα οιστρογόνα (πχ. αντισυλληπτικά χάπια ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης)

ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Παχυσαρκία
Εγκυμοσύνη ή πρόσφατος τοκετός
Κάπνισμα
Κατανάλωση αλκοόλ
Ζητήστε από το γιατρό σας να σας υποβάλλει σε εκτίμηση θρομβοεμβολικού κινδύνου. Αν πρόκειται να νοσηλευθείτε, ζητήστε την εκτίμηση αμέσως μόλις εισαχθείτε στο νοσοκομείο.
Ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα της εκτίμησης θρομβοεμβολικού κινδύνου και ρωτήστε τι μπορεί να γίνει ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος. Οι πληροφορίες θα πρέπει να παρέχονται προφορικά και γραπτά.
Ζητήστε να ελέγξουν το σφυγμό σας για τυχόν αρρυθμία, που μπορεί να οφείλεται σε κολπική μαρμαρυγή

Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε πρόκειται να εισαχθεί στο νοσοκομείο, να είστε προετοιμασμένοι και να λάβετε προληπτικά μέτρα. Υποβάλλετε σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με τον κίνδυνο Φ.Θ.Ν. και τα σωστά προληπτικά μέτρα.

Σκεφτείτε τη Φ.Θ.Ν., γνωρίστε και εφαρμόστε τα δικαιώματα σας.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart