ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

Καθιερωμένη την 13η Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης εστιάζει στα συχνά υποδιαγνωσμένα νοσήματα που προκαλούνται από θρόμβωση. Με εκατοντάδες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, η I.S.T.H. (Διεθνής Εταιρεία Θρόμβωσης & Αιμόστασης) και οι συνεργαζόμενοι φορείς αναδεικνύουν τη θρόμβωση ως ένα επείγον και αναπτυσσόμενο πρόβλημα υγείας παγκόσμια.

 

Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, ημερομηνία γέννησης του Rudolf Virchow, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος της φυσιοπαθολογίας της θρόμβωσης. Γερμανός γιατρός και παθολόγος, ο Virchow ανέπτυξε την έννοια της «θρόμβωσης» συμβάλλοντας στο να κατανοήσουμε καλύτερα την παθοφυσιολογική αυτή οντότητα. Για να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε το Μουσείο Ιατρικής Ιστορίας Βερολίνου , πρώην Μουσείο Παθολογίας του Rudolf Virchow.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ/ΣΤΟΧΟΣ

Αποστολή της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης για τη θρόμβωση, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, των παραγόντων κινδύνου, των συμπτωμάτων καθώς και των μεθόδων πρόληψης και θεραπείας.

Ο κύριος στόχος είναι η μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και αναπηρίας που οφείλονται στη συγκεκριμένη νόσο.

Η αποστολή μας στηρίζει το στόχο της Παγκόσμιας Συνόδου Υγείας για μείωση κατά 25%, της πρόωρης θνησιμότητας που οφείλεται σε μη μεταδιδόμενες ασθένειες, ως το 2025 καθώς επίσης και την
δράση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη και έλεγχο των μη μεταδιδόμενων ασθενειών το διάστημα 2013 – 2020.

ΣΤΟΧΟΙ

Επισήμανση της αυξημένης επικινδυνότητας της θρόμβωσης παγκόσμια και της ανάγκης για δράση, τονίζοντας αφενός μεν ότι η νόσος υποδιαγνώσκεται και αφετέρου τις σοβαρές συνέπειές της (νοσηρότητα και θνησιμότητα) που σχετίζονται με τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο (Φ.Θ.Ν.)
Αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σπουδαιότητα, τους κινδύνους και τα συμπτώματα της Φ.Θ.Ν.
Παρότρυνση όσων έχουν συμπτώματα να ζητήσουν άμεσα ιατρική συμβουλή και να ενημερωθούν από τους αρμόδιους ιατρούς σχετικά με την σωστή διάγνωση, πρόληψη και τις επιλογές θεραπείας.
Κινητοποίηση των φορέων που εμπλέκονται με τη νόσο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη χώρα τους.
Παρότρυνση των φορέων υγείας να εφαρμόσουν στρατηγικές για την εξασφάλιση «βέλτιστων πρακτικών» για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της Φ.Θ.Ν.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης θεσπίστηκε το 2014 από την I.S.T.H. (Διεθνής Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης) μετά από αιτήματα των μελών της για θέσπιση μιας συγκεκριμένης ημέρας για την ευαισθητοποίηση για τη θρόμβωση. Σχεδόν 200 οργανισμοί παγκοσμίως συμμετείχαν στον πρώτο εορτασμό, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητα και την ενημέρωση για τη νόσο μέσα από ειδικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά φόρουμ, ευρεία δημοσιότητα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην Ελλάδα, στον εορτασμό της 1ης Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης -με βασικό φορέα το Ι.Μ.Ε.Θ.Α.- συμμετείχαν 13 Επιστημονικές Εταιρείες ενώ το 2015 συμμετέχουν 14.

Εάν θέλετε και εσείς να συμμετέχετε στον εορτασμό εγγραφείτε ηλεκτρονικά..

    Start typing and press Enter to search

    Shopping Cart