ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Σχετικά με την Καμπάνια της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης

 

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης;

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, είναι μια παγκόσμια δημόσια και επαγγελματική πρωτοβουλία με απώτερο στόχο να μειώσει τη σημαντική επιβάρυνση που προκαλεί η θρόμβωση. Με επικεφαλής την I.S.T.H. και με τη συμμετοχή διεθνών και τοπικών οργανισμών, φορέων και κοινοτήτων που εμπλέκονται με τη νόσο, έχει σαν απώτερο στόχο, την ενημέρωση και την εκπαίδευση όλου του κόσμου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της θρόμβωσης.

Πώς μπορώ να συμμετέχω εγώ ή ο οργανισμός μου;

Στην Ελλάδα υπεύθυνος φορέας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας είναι το Ι.Μ.Ε.Θ.Α., το οποίο εκπροσωπεί την I.S.T.H. στην Ελλάδα. Μπορείτε και εσείς να συμμετέχετε υποβάλλοντας μια αίτηση συνεργασίας. Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε πληροφορίες και πηγές που θα σας βοηθήσουν.

Ποιος είναι ο σκοπός;

Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου μέσω της ενημέρωσης για την επικινδυνότητα της νόσου, τη σημασία της προφύλαξης και τους τρόπους αντιμετώπισης της, προκειμένου να μειωθούν αισθητά τα ποσοστά θνησιμότητας από θρόμβωση. Με τη συνεργασία πολλών διαφορετικών ομάδων, οργανισμών και φορέων που εμπλέκονται με τη νόσο και με την διενέργεια επιστημονικών προγραμμάτων που θα παρέχουν έγκυρη πληροφόρηση, θα μπορούν να εφαρμοστούν ιατρικά πρωτόκολλα που θα βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία της νόσου.

Ποιο είναι το κεντρικό θέμα για το 2015;

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως πεθαίνει από αίτια που σχετίζονται με τη θρόμβωση. Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (Φ.Θ.Ν.), μια μορφή θρόμβωσης, αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας και μπορεί να προσβάλει ανθρώπους όλων των ηλικιών, φύλου και εθνικότητας. Πολλές περιπτώσεις Φ.Θ.Ν. (ως και 60%) παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια ή μετά τη νοσηλεία σε νοσοκομείο, γεγονός που μετατρέπει τη Φ.Θ.Ν. σε κορυφαία αιτία ενδονοσοκομειακού θανάτου, που μπορεί όμως να προληφθεί.

Η ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τη Φ.Θ.Ν. βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ενώ η ενημέρωση σχετικά με τη νοσηλεία στο νοσοκομείο ως παράγοντα κινδύνου σε ακόμα χαμηλότερα. Επομένως, η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης το 2015 εστιάζει στη ενδονοσοκομειακή Φ.Θ.Ν. ενθαρρύνοντας τόσο τους επαγγελματίες υγείας όσο και τους ασθενείς να σκεφτούν τη Φ.Θ.Ν. και να αναγνωρίσουν τα σημάδια, τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου.

Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος;

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης υποστηρίζει το στόχο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας: μείωση των πρόωρων θανάτων από μη μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, κατά 25 % μέχρι το 2025. Είναι ένας στόχος που αφορά όλο τον κόσμο: «Δώστε προσοχή στις μη μεταδοτικές ασθένειες και εξασφαλίστε υγεία» (Αναπτυξιακή ατζέντα ΟΗΕ μετά το 2015).

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart