ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας συχνός τύπος αρρυθμίας ή άρρυθμου παλμού των άνω θαλάμων της καρδιάς (κόλποι). Στην κολπική μαρμαρυγή, οι κόλποι, πάλλονται ακανόνιστα και εκτός συγχρονισμού με τους κάτω θαλάμους (κοιλίες). Αυτή η αρρυθμία σε συνδυασμό με άλλους ενοχοποιητικούς παράγοντες μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος.

Ο θρόμβος αίματος που σχηματίζεται ως απόρροια της κολπικής μαρμαρυγής, μπορεί να αποσπαστεί και να μεταφερθεί σε αρτηρίες (αρτηριακή θρομβοεμβολή) συνήθως στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (καρδιοεμβολικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και εκτιμάται πως αποτελούν την πρωταρχική αιτία για το 15% του συνόλου των 15 εκατομμυρίων εγκεφαλικών επεισοδίων που καταγράφονται παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο. Οι ασθενείς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να μείνουν κατάκοιτοι ενώ είναι πιθανότερο να χάσουν τη ζωή τους, σε σχέση με εγκεφαλικά επεισόδια που δεν σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή.

Όπως κάθε άτομο που έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο, έχει το δικαίωμα να ζητήσει εκτίμηση θρομβοεμβολικού κινδύνου, έτσι και ο καθένας έχει δικαίωμα στην αξιολόγηση για κολπική μαρμαρυγή. Για πρώτο βήμα, ελέγξτε το σφυγμό σας για τυχόν αρρυθμία. Μπορεί να ζητηθεί ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα προκειμένου να εντοπιστεί ή να επιβεβαιωθεί η κολπική μαρμαρυγή.

Συχνά, η κολπική μαρμαρυγή παρουσιάζεται χωρίς προειδοποιητικά σημάδια ή συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, η έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση είναι ζωτικής σημασίας.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ*

Ηλικία (μεταξύ 65-74 ετών μέτριος κίνδυνος, άνω των 75 ετών υψηλός κίνδυνος)
Φύλο (οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο)
Ιστορικό συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας
Υψηλή πίεση
Σακχαρώδης διαβήτης
Ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου / παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο / θρομβοεμβολή
Ιστορικό αγγειακής νόσου

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ

Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την κολπική μαρμαρυγή και ζητήστε να σας μετρήσουν το σφυγμό για τυχόν άρρυθμο παλμό.
Αν είστε γιατρός, πάρτε πρωτοβουλία και εξετάστε τους ασθενείς σας για τυχόν ενδείξεις κολπικής μαρμαρυγής / αρρυθμίας.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart