ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

Στις 9 Οκτωβρίου 2014, σε συνδυασμό με την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, η Συντονιστική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης δημοσίευσε μια εργασία σχετικά με την παγκόσμια επιβάρυνση ασθενειών που οφείλονται στη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο (Φ.Θ.Ν.), με τον τίτλο «Θρόμβωση: ένας σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια επιβάρυνση ασθενειών», στο «Journal of Thrombosis and Haemostasis (J.T.H.)».

Το άρθρο για την επιβάρυνση των ασθενειών που οφείλονται στη Φ.Θ.Ν. συνιστά την πιο περιεκτική επιστημονική ανάλυση που έγινε ποτέ για την παγκόσμια επιβάρυνση της Φ.Θ.Ν. Με βιβλιογραφική έρευνα που περιελάμβανε περισσότερες από 8.000 παραπομπές, το άρθρο εξέλαβε τεράστια αναγνώριση και δημοσιεύτηκε στα JTH Thrombosis and Haemostasis, Thrombosis Research Seminars in Thrombosis and Hemostasis και Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology. Ένας σχετικός σχολιασμός δημοσιεύτηκε επίσης στο διακεκριμένο περιοδικό Lancet.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανάλυση της βιβλιογραφίας σχετικά με την παγκόσμια επιβάρυνση ασθενειών που οφείλονται στη Φ.Θ.Ν. σε χώρες χαμηλού, μέσου και υψηλού βιοτικού επιπέδου. Οι μελέτες που εκπονήθηκαν στις Δ. Ευρώπη, Β. Αμερική, Αυστραλία και Νότιο Λατινική Αμερική (Αργεντινή) έδωσαν σταθερά αποτελέσματα, με τους ετήσιους δείκτες εμφάνισης να ποικίλουν από 0.75 μέχρι 2.69 ανά 1.000 άτομα του πληθυσμού. Τα περιστατικά αυξάνονταν κατά 2 έως 7 ανά 1.000 άτομα για τις ηλικίες ≥ 70 ετών. Παρόλο που οι δείκτες είναι χαμηλότεροι για άτομα κινεζικής και κορεάτικης καταγωγής, το κόστος και η επιβάρυνση των ασθενειών αυτών δεν είναι χαμηλά λόγω της πληθυσμιακής γήρανσης.

Η Φ.Θ.Ν. που σχετίζεται με τη νοσηλεία στο νοσοκομείο , ήταν η πρωταρχική αιτία για τα χαμένα χρόνια ζωής λόγω σωματικής ανικανότητας (DALYS) σε χώρες χαμηλού και μέσου βιοτικού επιπέδου και η δεύτερη πιο συνηθισμένη αιτία σε χώρες υψηλού βιοτικού επιπέδου. Συγκεκριμένα, ευθύνεται για περισσότερα χαμένα χρόνια (DALYS) από ότι η ενδονοσοκομειακή πνευμονία, οι λοιμώξεις του αίματος που σχετίζονται με χρήση καθετήρα και οι παρενέργειες φαρμάκων.

Η Φ.Θ.Ν. προκαλεί σημαντική επιβάρυνση ασθενειών σε χώρες χαμηλού, μέσου και υψηλού βιοτικού επιπέδου. Θα πρέπει να δημοσιοποιούνται όσον το δυνατόν περισσότερες λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με την παγκόσμια επιβάρυνση της Φ.Θ.Ν. ώστε να λαμβάνονται οι κατάλληλες αποφάσεις και να διατίθενται επαρκείς πόροι από τα συστήματα υγείας καθώς και να αξιολογείται κατά πόσο η βελτιωμένη χρήση των προληπτικών μέτρων μειώνει την επιβάρυνση.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart