ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΡΟΜΒΩΣΗ

ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΟΜΒΩΣΗ

ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Η θρόμβωση είναι η ανάπτυξη ενδεχομένως θανατηφόρων θρόμβων αίματος στην αρτηρία (αρτηριακή θρόμβωση) ή στη φλέβα (φλεβική θρόμβωση).
Εφόσον αναπτυχθεί, ο θρόμβος μπορεί να επιβραδύνει ή να εμποδίσει τη φυσιολογική ροή του αίματος, αλλά ακόμα και να αποσπαστεί και να μεταφερθεί σε κάποιο όργανο. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (Α.Ε.Ε.) και Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο (Φ.Θ.Ν.) – τα τρία σημαντικότερα καρδιαγγειακά αίτια θανάτου.

Η ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΩΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Το 2012 η Παγκόσμια Σύνοδος Υγείας (W.H.A.) έθεσε ως στόχο τη μείωση κατά 25% της πρόωρης θνησιμότητας που οφείλεται σε μη μεταδιδόμενες ασθένειες – συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής νόσου-, ως το 2025. Προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, η I.S.T.H. και οι συνεργαζόμενοι φορείς πιστεύουν ότι η W.H.A. πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τη θρόμβωση και τη Φ.Θ.Ν.

Το Μάιο του 2015, η I.S.T.H. και η Συντονιστική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης σε δήλωση τους κατά την 68η Παγκόσμια Σύνοδο Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, απαίτησαν την αυξημένη προσοχή στο θέμα της θρόμβωσης. Σημαντικός παράγοντας στη συγκεκριμένη πράξη είναι ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ η Φ.Θ.Ν. ως συγκεκριμένη αιτία θανάτου στην προσεχή παγκόσμια μελέτη για τον περιορισμό των ασθενειών.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart